Login Dodaj oglas
Kategorije

Tara - Više o ovom mestu na Srbija Info portalu.
Odaberite jednu od ponudjenih opcija: Mali i poslovni oglasi, vesti u vezi ovog mesta, ostale informacije vezane za ovo mesto.

Oglasi Vesti Više o mestu Tara
Tara

Planina Tara nalazi se u zapadnoj Srbiji. Područje planine Tare sačinjava najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaško-raških planina i, u širem smislu, sastoji se od tri celine, donekle izdvojene rečnim dolinama, prevojima ili sedlima.
Tara u užem smislu ili Ravna Tara deo je masiva sa Kaluđerskim barama i krečnjačkom visoravni između sledećih reka: Drina, Rača, Konjska reka, Beli Rzav i Derventa.
Na osnovu dugogodišnjih proučavanja i istraživanja ovog područja, a radi zaštite izuzetnih prirodnih vrednosti koje ono poseduje Skupština Srbije je 1981. posebnim Zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park.Planina Tara je poznato i tradicionalno letnje i zimsko rekreativno područje. Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 metra nadmorske visine. Ispod severnih padina Tare leži varošica Bajina Bašta.
Planinu Taru su proučavali mnogi naučnici. Prvi je bio Josif Pančić, koji je na ovoj planini 1875. otkrio endemsku vrstu četinara, nazvanu Pančićeva omorika. Poznati planinar Dr Kuno Vidrić, koji je prepešačio skoro sve važnije planine Evrope, najviše je vremena proveo na Tari obeležavajući planinarske staze i prikupljajući građu za više knjiga o ovoj prelepoj planini.
Biljni svet nacionalnog parka Tara predstavlja gotovo trećinu ukupne flore Srbije. Raznovrsna staništa na prostoru Tare predstavljaju dom za veliki broj vrsta životinja. Velika raznovrsnost životinjskog sveta uslovljena je istorijskim zbivanjima na ovoj planini, kao i nizom ekoloških faktora koji su pogodovali opstanku mnogih vrsta koje su danas ugrožene i retke, ne samo na našim prostorima, već u Evropi i svetu.
Glavna turisitička atrakcija Tare su Kaluđerske Bare na severu, blizu Bajine Bašte i Mitrovca na jugu.
Hoteli Beli Bor i Omorika, kao i drugi manji, nalaze se na Kaluđerskim Barama, dok se u Mitrovcu nalazi istoimeni rekreativni hotel za decu.
Na Tari možete naći najlepše vidikovce, prelepa jezera, očuvano prirodno bogatstvo i gostoljubive domaćine.

Smeštaj na Tari predstavlja raj za odmor od svakodnevnice. Brojne vikendice, kuće za izdavanje, apartmani i vile, zajedno sa netaknutom prirodom i čistim vazduhom, učiniće vaš odmor prijatnim.